fredag 30 juli 2010

Vår Dalmatiner, Bianca



Finns det ngn som älskar, att simma så som vår dalmatiner. Bianca är en 9 årig tik, med ett sätt, som en 2 åring. Fast...dalmatinerna lär ju alltid vara unga i sinnet och ha en lång medellivslängd.

Pusst och stön, tänkte jag igår, då jag i över 30 graders värme fick torka upp det som kom upp, som ur en brandspruta, på vårt golv, i vinterträdgården. Jag kunde ha sålt den billigt, på lopptorg då...

Så länge vi varit borta, så hade den hoppat upp på sängen i Julianas rum och från högsta hyllan på bokhyllan, dragit ner 3 st chokladplattor, som den sedan mumsat i sig. Livsfarligt för hundar, men i och för sig, så överlevde den en Julhelg, då den åt upp hela familjens Aladdin konfektaskar, dvs 5 st....så vi drog slutsatsen att den klarar av detta....mycket vatten nu bara och endast torrt ris o bröd. Det är säkert sraff nog, för vår annars så matglada dalmatiner, att ha en sådan diet i en vecka.
Kram fr Janet

onsdag 28 juli 2010

JAKOBS DAGAR, på gott och ont


Jakobs dagar är över för detta år. Från det att staden myllrat av folk, så har den återgått till lugn småstad. I och för sig ganska skönt.
Visst är dessa evenemang trevliga, med alla sina konserter, gammaldags torg, guidade rundturer, upplevelsekvällar på Aspegrens Trädgård m.m

Vi gick i år för att lyssna på ALTARIAS konsert i skolparken....och visst är Marco en bra sångare, men hård rock är inte riktigt i min smak. Vincent och Jarkko (min o Karis pojk) tyckte helt annorlunda än vi och ställde sig upp på bänken för att inte missa något.

Då var Geir Rönning tillsammans med Jeppo Ungdomsorkester mera min typ av musik. Lite "lam" var publiken, men det är väl typiskt för oss finländare...det knycker lite i ena lilltån, då vi riktigt släpper loss...för nog sitter vi så stilla i våra bänkrader, nästan som om vi vore i kyrkan. Undantag finns ju, som min bänkgranne, som tog fram sin Wiskey flaska ur jackan hela tiden och klappade för brinn kära livet, öronbedövande hårt i otakt till Geirs sång...till sist kunde jag inte hålla tyst, efter att hela tiden fått hans armbåge i min mage, eller stamp på min fot, då han febrilt försökte stampa takten. Efter det lugnade den överförfriskade mannen ner sig och bad om ursäkt.
Det är dessa överförfriskningar, som oroar mig. De stora mängder ungdomar, eller snarare sagt barn, som var asfulla på fredag och lördag i vår stad, är skrämmande. Skrämmande är också, att antalet ordningsvakter är så få. De borde vara det tiodubbla vid sådana här evenemang.

Skrämmande är också, att föräldrarna låter sina barn i tidiga tonåren, vara ut så fruktansvärt sent under dessa karnevals dagar. Kanske jag är för "gammal modig" då jag tyckte att 24.00 var helt tillräckligt för min 14 åriga flicka, som protesterade, då "alla andra får vara till 02.00" Fast "alla andra får" visan, går man ju inte på...



Roligare var dock...

Att min äldsta dotter Juliana blev myndig, dvs fyllde 18 år på Christina dagen. Så nu har mitt första barn inträtt s.k vuxen ålder, pusst...ett barn ut ur "protest åldern"...

Kram från Janet

tisdag 20 juli 2010

JAKOBS DAGAR



Just nu pågår Jakobs Dagar i vår stad, Jakobstad. En årlig återkommande folkfest, som vara fr söndag till söndag, mitt i fruntimmersvecka .


I måndags var det stort loppis på torget och där kunde jag inte motstå denna lilla bedjande Madonna.

Jag borde ju inte köpa....jag har alla lager och garage fulla med saker...men jag är så svag för dessa figuriner.

Till fönstret i finrummet inhandlades en sekelskiftes fotogen lampa.




....och en liten sprutkanna i koppar, till de mindre blommorna i vinterträdgården. Vackrare är den bland blommorna, än på denna bild...och så har jag ju lättare, att komma ihåg att vattna alla mina nyanskaffade plantor, som behöver ha uppkokt avsvalnat vatten.



Kram fr Janet

EVELYN



Denna sommar skulle min tredje flicka bli konfirmerad. Denna soliga varma sommardag den 11 juli, sken hon, min Evelyn, lika som solen.


Efter 3 timmar i kyrkan hade vi kaffebjudning hemma hos oss, med släkt och faddrar.

Nu kommer det att bli några års paus, innan minstingen, Vincent, skall bli konfirmerad.

Hoppas lägerskriftskolan blev ett fint minne, för er alla konfirmander.


Kram fr Janet

tisdag 13 juli 2010

YVONNE RYDINGS FOOT CREAM


SOMMARFÖTTER

Är du som jag, överlycklig då man får slänga allt vad strumpbyxor och sockor heter och bara gå barfota. Just så är jag från maj till september....men mina fötter som "barfota prinsessa" brukade se bedrövliga ut.

Första gången jag prövade Yvonnes Foot Cream, var jag såld. Helt underbar för trötta fötter och spruckna hälar. Visst behöver vi alltid hjälpa till och slipa våra fötter, men redan efter ngr dagars smörjning kunde jag se märkbart resultat.

Nu denna varma sommar, som vi har och om man som jag, simmar och simmar i havsvattnet, så glöm inte det som vi dagligen står på, våra fötter...smörj dem gärna varje kväll och gärna en bit upp över vristen. Krämen med aktiva eteriska oljor ger en skön svalkande känsla.

Pris 15 €

Kram fr Janet

FAVORITER HEMMA HOS MIG













Det här var den första riktiga antikviteten, som jag inhandlade för över 25 år
sedan. Egentligen hade jag tänkt åka på en semesterresa, men åkte till Vasa och gick in i en antikvitetsaffär och kom en stund senare ut med denna spegel. Några dagar senare åkte jag till grannstaden, Karleby och hittade där i en antikvitetsaffär "The perfect match" för min spegel. Dit gick mina semesterpengar, men i och för sig...så har jag fått njuta av denna pjäs, som har en skriven plats i mitt finrum, i över 25 år. Spegeln är från ca 1860-talet och konsollbordet från ca. 1890-talet.

Staffordshire hundar har jag alltid tyckt varit så söta...och då jag inte har ngn stor gammal Engelsk öppen spis, så får de stå på konsollbordet.








Madonna o Jesusbarnet är också en av mina favoriter.
Hon är gjord i gjuten koppar, så hon är inte så gammal
Henne hittade jag uppe på vinden i en gammal bond-
gård, som vi köpt allt lösöre från. Vilken tur, att jag
tittade lite extra i en låda, där hon låg. Nu finns även
hon i finrummet på en liten vägg.

Kram fr Janet

torsdag 8 juli 2010

SKUTNÄSBORGS ANTIK

Det är detta, som jag har sabbatsår ifrån just nu...eller en bråkdel av sortimentet. Vårt garage är fullt från golv till tak, så är även hallen hos min pojkvän Kari uppe i Uleåborg.

För att få ngn ordning och reda, så blir det småningom Gårdsloppis hos oss i Skutnäs. Över 50 st bananlådor fyllda med gammalt Arabias, Rörstrand, Gustafsbergs porslin måste minskas...jag drunknar i porslin.




Det här var det romantiska rummet i butiken...lite blandat, nytt och gammalt. Mina handvirkade kuddar och andra inrednings kuddar o textilier, även tillverkade av mig, på soffan.


I väntan på att mina nya lokaliteter skall bli klara, så flödar inspirationen...för nya ideer. Research över nya intressanta grossistföretag görs....och har funnit många trevliga sådana....


Men just nu, har jag lite sommarlov, eller egentligen förbereder vi oss alla för söndagens konfirmation i Pedesöre kyrka, då min yngsta dotter blir konfirmerad.


Njut av denna dag...vi tycks få en härlig sommardag igen. Kram Janet

tisdag 6 juli 2010

Vårt Nätihamn

Vi tar vägen till stranden....


En sådanhär underbart varm sommardag, så vill vi bara åka ut till vårt underbara sommarställe i Nätihamn.





Gå förbi min morfar Victors, fars fiskebod....på stigen ner till stranden. Här har jag sprungit till stranden, som liten flicka. Här har stor del av vår släkt sina sommarstugor.



Att bara få njuta av en skön simstund med barnen och vår simgalna dalmatiner, Bianca....höra fiskmåsarna på Lillsundsberget och se segelbåtarna längre ut....


Det behövs inte så mycket mera, för att man skall tycka, att livet är underbart.




Sommarkramar till er alla....

Golvslipning

Att slipa golv, kan få vem som helst att "gå på knän" och om golvet dessutom är ojämnt, så underlättar det inte situationen. Detta var ett projekt på 4 dagars arbete, in på sena natten, men sedan var 120 kvm björkgolv färdig slipat och behandlat, med golvvax i en ljusbrun färg nyans.


Så här blev resultatet....
Detta är vårt blivande kök, matsal samt allrum. Ett väldigt öppet koncept på ca 70 kvm och en inredningsutmaning....men har det varit en gammal butik, så är det lite öppet. de stora skyltfönstren ut mot gatan gör att man ibland känner sig lite iaktagen...jag får finna en lösning på detta. Fast i och för sig, så tycker jag om det ljusa öppna...och jag kan ju förståss dra ned en rullgardin, ifall jag i höstmörkret vill ha det lite mera privat.
Mera huvudbry blir det dock, att få mina gamla möbler från tidigt 1800-tal att passa in. Mina 3 tonårsflickor och min son vill ha det modernt och mera strikt....men jag har lite svårt, att skiljas från mina gamla "klenoder".

Vårt funkishus



Vårt hus, som blev byggt 1930, har varit en matbutik. Den byggdes åt Pedersöre Handelslag och jag minns ännu, då jag som liten brukade cykla dit f.a inhandla de goda pedersöre socker grisarna och hallondricka. På -90 talet, lät den förra ägaren, en arkitekt omplanera huset och en tillbyggnad med vinter trädgård och ett "tornrum" med balkong har gjorts.

Egentligen är huset en blandning av funkis, sydlänskt och inne i huset påminner fönstrena om de Gotländska stenhusens fönster. Eftersom huset aldrig blev riktigt färdigställt, så jobbar vi på med att få det färdigt. Tornrummet börjar bli klart, som blir mitt sovrum. Småningom står vinterträdgården på tur...men först skall vi jobba med utsidans rappning. En stor utmaning blir också ett av badrummen, som är så gott som ofärdigt med undantag av ett badkar som är nedsänkt och ingjutet i golvet, ala italiensk stil.
Jo, och bastun är färdig, men den kan vi inte använda ännu eftersom resten av våtutrymmet inte är klart. Kakelplattorna är beställda....vita medelstora kombinerat med mosaik i skiftande vinröda toner.
Kram fr Janet