måndag 30 juli 2012

VOHVELIKAHVILA/VÅFFELCAFÈ

Var på förmiddagen en sväng till grannstaden, Kokkola. Främst för det att jag skulle och granska mitt öga, på Ögonpolikliniken där, att allt var OK, efter sommarens regnbågshinneinflamation och fick tack och lov beskedet, att allting var som det skulle.
 Tidigt hade vi stigit upp denna varma sommarmorgon, så mogonkaffe hade jag inte hunnit inta i den mängd, som jag brukar och tyckte att eftersom vädret var så skönt, så kunde vi besöka Vohvelikahvila, ett mysigt sommarcafè, vid museet, mitt i centrum. Har hört och läst, att där serveras enormt goda våfflor av all de slag.


 Trodde jag skulle dåna av, då cafebiträdet kom ut i trädgården och serverade mig min våffla. Kari hade redan på sjukhuset cafè, försett sig med kaffe och dopp, så han hade bara köpt en kaffe, men han fick nog minsann hjälpa mig med ätandet av denna våffla, som annars skulle ha blivit hela veckans kalori intag....men kan säga, att visst var den god!

En hel del annat skulle säkert ha funnits att se i byggnaderna på området, men tiden tog slut...som vanligt.
Ni som inte ätit våfflor på Vohvelikahvila, gör ett besök till detta mysiga ställe. Kan varmt rekommenderas.

Varm och svettig dag har det varit, med mycket åska i luften...härligt med denna efterlängtade värme, som vi verkligen inte varit bortskämda med denna sommar.

Ha så Gott!

Kram fr Janet

onsdag 25 juli 2012

LOPPISFYND

Huru många ljusstakar, lampetter och kandelabrar jag har täcks jag inte säga, men många är de. Därför frågade nog Kari på Gammaldags Torg i lördags, om jag verkligen behöver ett par till...men då jag är så svag, för vackra ljusstakar. 
Dessa två, över 40 cm höga tennljusstakar i barockstil, blev mina för en sådan liten penningsumma, så det är onödigt att ens nämna den. Tunga som sjutton, är de...och vill jag inte ha dem som ljusstakar, så fungerar de säkert utmärkt, som hantlar...men naturligtvis har jag en plats för dem. Så fort jag får mitt nyanskaffade soffbord målat svart till vinterträdgården, så skall de få pryda det. Passar bra med gråa ljusstakar där, eftersom golvet går i svart/grått/vitt stjärmönster.

Så hittade jag en söt liten pick nick korg, från kanske 60-talet? Åtminstone det brunrutiga innertyget, tycks vara från den tiden. Hela 5 euro betalade jag för den.
Kanske den får bli en förvaringskorg på något bord eller skåp, eller så följer den med på någon pick nick någon varm sommadag. Korgen saknade tallrikar och bestick, men det är ju inte så svåra att hitta... Fast nu måste jag säga, att jag verkligen ångrar, att jag sålde bort min oranga Fiskamin sevis, från Fiskars. Den skulle ju ha passat rätt bra i denna korg.

Några Timo Sarpanevas, Kekkeri snaps glas hittade jag också, som jag fick kompletterat till min samling.

Rosor, rosor...kunde bara inte motstå, att köpa mig en bukett på 20 stycken, inte då summan var 1,95 för tio rosor...fast de inhandlades inte på lopptorget eller Gammaldags torg, nej de köpte jag i en av stadens butiker. Så i väntan på att mina egna rosor skall börja blomma där ute, så går jag här inne och doftar på dessa.

Ha så Gott!
Kram fr Janet

TWENTY YEARS AGO

Egentligen är det 20 år och en dag sedan, mitt första barn, Juliana, kom till världen, men vi firar henne ikväll med tårta och annat gott. Fast skall erkännas, att mor varit lite "lat" denna gång och anlitat andra, dvs butiken som bakat. 
Att få barn första gången i sitt liv....visst är det en speciell känsla? Visst har alla de fyra gånger jag fått barn varit magiska och inte den ena förlossningen den andra lik.
Denna första gång, dvs 24 juli 1992, efter 23 timmars kämpande och en natt, som det verkligen var kaos på Malmskas BB, kom Juliana till världen. På vårt lilla BB, var vi 5 st, som födde samtidigt och det är mycket, för extra personal ringdes efter. Minns då mamma nummer 5 kom in, som redan besökt BB 4 ggr tidigare (tror jag), så sade barnmorskan "Måste du komma just i natt"? Nå inget illa menat, de var ju bekanta. Av mig frågade barnmorskan en gång under natten, "Kan du vänta lite"?, för de föder i familjerummet just nu. Som snäll förstföderska, svarade jag "Ja", men då de en halv timme senare, frågades samma sak var nog mitt svar lite annorlunda..." Näää, ni lämnar ej rummet!" och barnmorskan förstod, att jag menade vad jag sade.
Lite före 03 på natten föddes hon, min första dotter och med ett hår, som t.o.m läkaren sade att han aldrig tror att han sett en baby med så mycket hår. Kunde verkligen satt rosett i hennes hår. 
Här kommer några bilder från moderslycka till barnkalas.

Hemkommmen från BB.

Juliana 3 veckor gammal och se hur mycket hår hon har.


På dessa foton är Juliana 1 år .

 Barnkalas ordnades i massor. Har man 3 flickor och en pojke...tripp, trapp, trull..så har man hållit ett och annat barnkalas. Ställt till lekar, skattjakter, maskerader... Pyntat huset med ballonger, haft godis mete...
Detta kort är taget från huset där vi bodde, då barnen var småa. Juliana fyllde 9 år.


...och 20 år senare.
Jag önskar dig, Juliana en riktigt fin dag och ikväll firar vi dig, som vanligt!

Kram fr Janet

måndag 23 juli 2012

JAKOBS DAGAR DEL 2

Musik i sommarnatten, eller kvällen blev det ju också en hel del av, som alltid på Jakobs Dagar. Hann inte heller med allt som man velat, men ngr band hann vi i varjefall lyssna på.

 Ett band, som vi naturligtvis skulle lyssna på var Sgt. Pepperoni, med Marco Luponero. Den killen kan ju sjunga vad som helst, men så har han ju en far, som sjunger opera. Sedan nånga år tillbaka, har Marcos mor och jag varit bekanta, så självklart ville jag höra på honom.

 Lördagskvällen hann vi även lyssna på Lotta Kerbs och The Napkins. Även hon en tjej, som kan sjunga minsann! Vilken röst! Saxofoner, det gillar jag...

Så begav vi oss till Skolparken, för att lyssna på Thoby Loth.. väldigt speciell musik och vackra toner av flöjt...

 Skuggbild av flöjtisten i takduken, som var spänd över scenen.

 Till tonerna av Thoby Loth, fick vi även se en eldshow av dessa två...och tyvärr vet jag ej namnet på dehär duktiga artisterna.





Innan vi körde hem, tog vi en titt på dessa modiga tjejer och killar, som våghalsigt kastade sig ut i sommarnatten. Somliga skrek...

Andra tog det bara lugnt..
Definitivt inget som jag skulle pröva på...så mycket pengar finns ej på Guds gröna jord, att ngn skulle få mig att pröva på Bundgy Jump...jag som får svindel, då jag skall tvätta fönstren...nästan...

Här avslutades Jakobs Dagar för vår del. Kyligt i sommarnatten var det, men man märkte det inte på grund av alla människor, som värmde upp staden.
Så nu tar det ett år till nästa gång igen...men Jakobs Dagars fyndköp, de visar jag i nästa inlägg.
...och jo, fotografen, var Kari, med sitt "paprazzi" objektiv, för det är så tugnt, så det orkar jag knappt bära.

Kram fr Janet

söndag 22 juli 2012

JAKOBS DAGAR DEL 1

Vår årligen återkommande folkfest i Jakobstad, Jakobs Dagar, har vi igen upplevt. Denna gång hade det utlovats regn och rusk, men man får vara tacksam över att väderprognoserna inte alltid stämmer. För visst fick vi en del solsken, fastän inte vädret var det varmaste. Det var inte mycket jag hann med denna vecka heller, eftersom min egen butik, besöktes flitigt...men gammaldags torg missar jag aldrig.
 Trängsel, som alltid på Gammaldags Torg. Ifjol var det 30 graders värme då, vilket gjorde att man inte riktigt orkade vara "sakletare", men i år var vädret perfekt.

 Efter 3 timmar på torget, så suckade jag lite över mina 5 cm höga klackar...kunde ju ha haft förstånd, att ta välintrampade bekväma skor...men att gnälla över en liten klack på skon, var väl inget jämfört med dessa styltor. Att han orkade gå så länge till rytmen av afrikanska trummor och att han höll balansen, det är ett under. Kanske det inte riktigt hörde hemma på Gammaldags torg, men vad gör det...medryckande rytmer från trummaren piggar alltid upp.

 Ville man ta sig en tur runt staden, så fanns denna bil till förfogande.

 Sockor från kanske 40-talet, "nya" ...charmiga, men lite för småa för min fot.


 Glas och porslin, i minut och parti och till obegripligt höga priser ibland. Undrar vem som köpte Papukaija kannan från Arabia för 900 €? Antar att de fick packa ner den igen.
 Denna skylt borde finnas i varje kvinnas hem :)

Hur skulle jag passa med en sådanhär makapär? Nja, inte riktigt, men färgen var OK...och visst var den lite häftig? Måste erkänna att jag åkt motorcykel 2 ggr i mitt liv. första gången var jag så rädd, så jag minns ej mycket och inte var det mycket bättre andra gången heller, fastän jag åkte på en Honda Goldwing. Nä, jag får nog hålla mig till bil...
En del fynd gjorde jag, riktigt kap, tyckte jag...men mera om det i kommande inlägg.

Ha så Gott!
Kram fr Janet

tisdag 17 juli 2012

LITE LOPPISFYND

I söndags startade Jakobs Dagar veckan och på måndagen var det dags för det årligen återkommande stora Loppiset på stadens torg...och därifrån kunde jag ju inte hålla mig bort, fastän man borde ha köpstopp...men titta kan man ju alltid.
 Ja, och titta resulterade i köp. Hittade ett handvirkat sängtäcke för dubbelsäng, för ...ja täcks man säga det ens, struntsumman 35 €! Håller ju själv på att virka ett sängtäcke för dubbelsäng, men det har liksom stannat upp. Så nu får detta pryda vår sång i väntan på att mitt eget tillverkade sängtäcke blir klart, ett tio års projekt, troligtvis.
 Måste tänka på att ha vita lakan i sängen, för med blommiga lakan syns det lätt igenom.
 Har en del planer på gång också...dessa knoppar skall fastskruvas på garderobsdörrarna i sovrummet....och sedan skall ett och annat fixas där...en walk in closet, den minimalaste ni någonsin sett...men förhoppningsvis, en riktigt söt en..

 Här är även några av veckans loppis fynd. Är svag för karaffer och ostälskare, som jag är och länge letat efter en kristall ostkupa, så blev även den min, för en blygsam summa.
 Så till mitt mest förskräckliga inköp, ja håll i er...har ni sett vilket puttefnutt, rosa bling, bling lampa och små rokoko vaser...men jag har en plan, som vanligt. Antingen blir det i världens minsta "walk in closet", som dessa hamnar, eller så i det gamla utedasset! Vi får se :)
Så levererades lite Toile de Jouy tyg hem till mig, mitt favorit tyg. Av dessa skall det tillverkas ngt riktigt romantiskt.

Ha så Gott alla läsare...och oj vad härligt det är att se att jag har en hel del läsare från Sverige,USA, Canada, Brasilien, Spanien, Frankrike,England, Tyskland, Holland, Ryssland, Kina, Japan...och många, många andra länder....och Finland, förståss :) Ni får så gärna sätta en hälsning i kommentarsfältet, skulle vara riktigt kul! Va härligt att så många nationaliteter läser min blogg!

Kram fr Janet

tisdag 10 juli 2012

FAMILJETILLÖKNING

Denna dag har varit en dag, som heter duga, så ngt litet trevligt tyckte jag, att jag behövde unna mig som plåster på såret, så det blev tillökning i familjen "Mumin muggar"...inte trodde ni väl ngt annat bara.

Inte så många ännu, har liksom kommit av mig i samlandet...men det har kommit så mycket trevliga Mumin motiv på sistone, så nu skall muggsamlingen bli större...och skålar. Lite sugen på att köpa muggar med Astrid Lindgrens figurer är jag också.

 I köksfönstret blommar Mårbacka Pelargonerna, som jag räddade från en blomsterhandel i vår stad. De var nämligen så dåliga, så de skulle kastas. Men med lite kärlek, gödsel och vatten, så har de blivit såhär fina nu, de som bara var ngr bladskrottar i början på juni.


Dagen som började med att nya datorn behagade vara ansluten till nätet i 30 sekunder och min gamla laptop, trög som sjutton (hinner koka kaffe och dricka upp det innan man får en epost sänd, nästan..) fick ta över, telefonen, som stängde av sig själv, bilen som tappade sitt dörrhandtag i ngt av staden miljoner potthål i vägarna, Fpa som ville ha extra utredning av mig varför jag är så sjuk, (trots 1 överläkares skrivelse, en Reumatologs skrivelser, en ögonspecialists skrivelser , 2 andra läkares skrivelser)...slutade dock trevligt...men visst måste jag säga, att denna dag tärde lite på krafterna och nerverna :) Kan ju inte i mitt liv begripa mig på instansen FPA. Trots alla intyg, redogörelser, så alltid är det ngt som de vill ha kompletterat till utredningar. Frågade nog av dem, om de har lässvårigheter och om deras mål är att få människor att gå på knäna.
Så är det ju en sak, som vi ofta glömmer, då ngt går snett...eller morgonstarten inte är så riktigt bra. Vi glömmer ofta att försöka tänka positivt och vad blir resultatet, jo vi drar till oss mera negativitet under hela, hela dagen. Just precis så fel gjorde jag, fastän jag är ivrig läsare och utövare av The Law of Attraction. Först då jag tog ett djupt andetag...kokade kaffe , som jag hällde upp i min nyinköpta mugg, satt och såg på pelargonerna, som jag tyckte var så vackra, samt på rosenbuketterna som pryder flere bord, så svängde allting plötsligt och jag kände mig glad, för att just nu få sitta här och njuta av tillvaron.
...och då, fick jag plötsligt en liten present, en känsla av mildgivenhet av en annan människa..bara ngt smått, men som för mig betydde verkligt mycket.

Så tänk vad en bedrövlig, eller jobbig dag, kan vända bara vi stannar upp och ändrar våra tankar. Vi borde alla komma håg att göra det lite oftare.
Nu skall jag tillsammans med barnen njuta av denna regniga kväll, se på en bra film och tända lite ljus.

Ha så Gott, mina läsare!
Kram fr Janet

söndag 8 juli 2012

FÖRLOVNINGSFESTEN

Dottern Olivia och hennes pojkvän Philip, överraskade ju oss till midsommaren med att förlova sig. I går höll vi en förlovningsfest för dem hemma hos oss. Tiden var lite knapp, eftersom Philip skall börja sin militärtjänstgöring i morgon.
 Härliga blomsterarrangemang uppvaktades de med och på hela min stora flygel, som fungerade som presentbord, var det överfyllt med presenter. Så mycket fina saker fick de, som behövs, för att bilda sitt första hem.

Taffelpianot fick fungera som serverinsbord av saltsaker, ss kallrökt lax/romkräm wraps, skink/ost/gurksallads wraps, malaxlimpa med kallrökt lax och rågbrödskex med "gubbröra". Oj vad gott det var!


 Här är dagens värdinnor, Philpis mamma, Carina och jag. Vi hade båda hjälpts åt, att laga godbitarna och det kan ju inte bli annat än bra, då både Carina och Philip är kockar :) Detta var "socker bordet", med 2 stora jordgubbstårtor, torrkakor, småbröd och karameller.
 Lika som bär var dessa små gäster, min kusins flickor Sofia och Lovisa...och fråga mig inte vem som är vem, för det  har jag inte lärt mig ännu.
...och kan ni fatta...inte ett enda vettigt kort hann vi ta av förlovningsparet, men Philips syster lär skall ha fångat dem på bild....men så går det, då det är närmare 30 grader och svetten rinner...
Gräddtårta har vi kvar...wraps har vi kvar, men nu orkar vi inte äta mera... Jag har alltid en förmåga, att laga för stora mängder, men vad gör det. Huvudsaken att alla blev mätta i magen.

Kvällen avslutades med ett härligt besök...med mera spännande nyheter, nästan så att jag dånar av...Psss kan bara säga att det är som en kärlekssaga...och sååå hemligt ännu :)

Hoppas ni haft en fin helg...njutit av värme, det har vi minsann fått.

Kram fr Janet