lördag 26 maj 2018

TORGET I JAKOBSTAD

Jo, det var jag som gjorde inlägget på Jeppis sidan och skrev: " Nu orkar jag inte längre vara tyst, detta måste vara Finlands fulaste och mest ogästvänliga torg" . Mitt inlägg väckte reaktioner, som jag inte ens hade kunnat ana...över 600 kommentarer och det faktum att 99,9 % tycker att torget är väldigt fult och ogästvänligt, men så här  ser vårt torg ut idag och så har det sett ut i 2 år nu. Det bekymrar mig, för jag bryr mig om min stad, Jakobstad. Jag vill att den känns inbjudande och nästan ropar "Välkommen" till alla som kommer till vår stad.  Det gör den inte nu. 
Jan, administratör för Jeppis sidan önskade, att vi nu kommer med tips huru vi vill att det skall se ut, så jag bidrar med mitt/mina tips i detta blogginlägg och med lite inspirationsbilder, som kanske kan för somliga kännas lite väl "tilltagna i svängarna"

Jag har diskuterat med näringsidkare i Centrum och icke näringsidkare och alla är av samma åsikt. En av de absolut viktigaste saker, som bör åtgärdas är de smala gatorna, de bör bli som förrut. Så som det är nu, drar sig folk för att köra genom Centrum och för näringsidkarna mitt i stan är det livsviktigt att trafiken styrs genom Centrum. För att en torghandel skall kunna fungera, bör gatan vara så bred, att man obehindrat kan parkera, gå till torgförsäljaren och handla varorna och igen köra iväg. Ingen torghandel fungerar på detta sätt och ingen försäljare vill heller ställa sig där och sälja. 
De två gröna, fula barackerna bör bortföras. De misspryder och var i tiden tänkta att föreställa "Tysk Julmarknad", de är så långt ifrån Tysk julmarknadskänsla, som man bara kan komma.Vad kunde finnas på vårt torg?
Jag tycker vatten är en viktig sak. Vi är en kuststad, med starka båtbyggar/skeppsbyggar traditioner.
Ljudet av vatten inger ett lugn och blir en oas mitt på torget och dessutom är det vackert. Det kunde upplysas på sensommarkvällarna med vacker belysning. Vackra blommor och planteringar

 Sittplatser och kanske lite parasollTräd, som ger en lummighet, men som inte skymmer det vackra Rådhuset. Kanske vackra körsbärsträd (men de skräpar en del) eller prydnadsapel, lindar?

 Här är ett exempel på småstad, Ekenäs med ett levande torg.

Vacker belysning


Kanske ett stort schackspel på torgets västra sida (Andelsbanks sidan)

En lekplats, med ett leksaksskepp (på västra sidan) för att påminna om våra båtbyggartraditioner.

...och lite andra saker att leka med.

Paviljongen som får byggas på västra sidan av torget...eller en orangerie liknande byggnad. Där det kunde finnas även ngr små butiker, som en liten mini saluhall. Ett cafe som även kunde servera alkoholhaltiga drycker, så som det görs i andra städer.


Jul på torget kunde bli något riktigt vackert med riktiga tyskinspirerade julmarknadsstugor....och självklart kunde man köpa julglögg med såväl alkohol, som utan alkohol.


...och då jag nu ändå är i gång, så nämner jag Gamla Hamn. Här finns potential att verkligen få vår stad att blomstra lite till!
Bygg upp danspaviljongen, som brann ner. Börja ordna sommardanser med bra dansband! Kan Forsby och Lillby, så visst kan väl Jakobstad  då också! Detta skulle  dra folk till staden, som kunde övernatta på hotellen här i vår stad.
 De gamla båthusen kunde fixas upp till små sommarbutiker.

Det finns 2 större byggnader vid Macken, som kunde göras till restauranger eller ngt annat trevligt.
Pavis är ju så fullbokat, så det finns säkert kundunderlag för fler sommarrestauranger.
Vid simstranden borde också finnas en sommarkiosk som säljer läsk, glass och ngt smått tilltugg. Det skulle dessutom ge sommararbete åt några ungdomar.Till sist....blir man riktigt utan ideer och sitter fortfarande med tummen i munnen, så går det alltid att ta hit Ernst Kirchsteiger. Han har gjort projektet här nedan och kunde sitta och "känna in torget" och sen blir det nog bra :D
Ha ett fint veckoslut alla Jakobstadsbor. Jag har sagt mitt denna gång.
Kram på er och ta hand om varandra!

Janet

Inga kommentarer: