söndag 20 augusti 2017

EN DAG PÅ SVARTÅ SLOTT

Under semesterveckan i södra Finland, så var en dag inbokad för att besöka Svartå Slott. Hälften av vårt gäng var lite trötta, då de dagen innan varit på Högholmens Djurpark, så det blev en eftermiddag istället på Slottet, eller i Slottsparken. Vi missade nämligen guidningen på Slottet med 20 minuter. Jag har ju sett Slottet invändigt tidigare, men antar att en hel del hade ändrats sedan jag sist var där. Jag gifte mig nämligen på Svartå Slott för 26 år sedan. Nåja,nu är ju det äktenskapet förbi, sedan många år tillbaka, men visst finns minnena kvar från just den dagen.


 Vi gick först upp till Slottskyrkan som ligger på andra sidan landsvägen från Svartå Slott.



 Lite rörd blev jag nog, då jag steg in i kyrkan. För oberoende om man är skild, så var det ju för 26 år sedan en väldigt speciell dag. Också viktigt och trevligt för barnen att veta var kyrkan och platsen är..



Så vandrade vi vidare mot Slottet och Slottsparken.

 Den vackra Edelfelt byggnaden, där hotellrum finns.


               Slottet

Parken har många ovanliga tråd och planteringar och speciellt stora lummiga träd, som vi "kröp in" i.




 Farliga statyer...
 Vackra statyer




 Lusthus vid stranden


Jepp, nu blir barnen glada, över detta fotografi...men de såg mest ut, som om dom "sålt smöret och tappat pengarna" på alla foton..eller kanske de var led över att mamma sprang som en galen turist med kameran dinglande runt nacken :)


 Så gick vi över kärleksspången/bron till holmen och tornet på kullen.

 Utsikt från tornet'


 Gamla vagnsbyggnaden


 Och igen ett stort mäktigt träd.... och så skall det fotograferas...



 Jo då, där skymtar en 194 cm liten son...

 Slottsretaurangen , där släckte vi vår törst med en Svartå öl innan vi promenerade vidare...

 En sovande Faun hittade vi i parken.


Så promenerade vi över bron till Orangeriet och Merlins torn. På bron dit finns med jämna mellanrum bänkar att sätta sig på.

 Merlins Torn. Jag kunde bara fotografera på långt avstånd eftersom där fanns hotellgäster.

 Orangeriet, där jag övernattat. Vackert med stor inglasad del mot stranden, men jag tror ej att Orangeriet längre är tillgängligt för att hyra.


 Lilla Anabelle hade ett strålande humör.






Hade gärna varit flere timmar till på Slottet, eller sovit över där.... men det var en bit att köra till Ekenäs, där vi senare skulle ordna liten grillfest.

En härlig varm sommardag hade vi igen och kan bara igen en gång konstatera, att vi har så många vackra platser i Finland. Sagolikt vackra platser.

Kram fr Janet

Inga kommentarer: