torsdag 3 november 2016

UTSTÄLLNINGEN BY NU I JAKOBSTAD


Nu är utställningen BY äntligen i vår stad. Jag blev inbjuden, som bloggare att komma på pressinfo och bekanta mig med utställningen.
Utställningen är ett innovativt samarbete mellan erfarna aktörer inom illustration, animation, bilderboksforskning, film- och litteraturkritik, konstnärlig verksamhet, audiovisuell produktion samt förlags- och utställningsverksamhet. Producent är Jakowski i sammarbete med Pro Artibus och FILI (Finnish Litterature Exchange)
I utställningen BY får du stiga in i böckernas värld, gå in i de nio små husen/världarna, slå dig ner på en kudde och bläddra i böckerna, låta fantasin flöda.
  Åsa Lönnqvist från Pro Artibus önskar oss välkomna och berättar att målgrupper är yngre barn, far och morföräldrar, pedagoger, bibliotekspersonal, ja den passar naturligtvis för alla. Den lockar till återbesök och de har erfarenhet att publiken gärna kommer fler gånger för att uppleva utställningen. Här i Jakobstad är det nu sista chansen att se  utställningen, som turnerat i 3 år. Utställningen BY var hösten 2014,  med på den Internationella Bokmässan i Frankfurt, där Finland var temat det året.
Utställningen har även turnerat på fler orter i Sverige.

I Jakobstad blir det inget vernissage, utan i stället ett finissage, eller "Grand Finale" under Runebergsveckan, med bl.a ett, en dags symposium i Campus Allegro, fredagen den 10.2 2017 med möjlighet att träffa alla illustratörer och experter från utställningen BY. Då kommer också alla de  nio husen från BY att säljas. Helt underbara hus för t.ex en lekplats på ett sjukhus, dagis, eller bara till ett privathem om man så önskar.

       LOST PROPERTY OFFICE
 Handlar om en gammal "råddig" dam, som inte hittar sina saker och dagligen kommer till "Lost Property Office" för att se om de kunde hitta hennes saker där. Glöm inte att kika in i ett nyckelhål, då ni tittar in i "huset".Ett Hundspa i skogen med slime i badkaret


 Lyft på löven, för där döljer sig ett och annat.

Så kan man också sätta sig i badkaret och läsa en bok, eller bara annars mysa.

I ett annat hus, har barnen på stranden hittat ett ägg i sanden, som de tar med sig hem. Naturligtvis kläcks ägget så småningom och ut ur ägget kommer en varelse, som de aldrig tidigare sett, som växer och växer och växer...UNDER TÄCKET
Elsa ligger sjuk hemma i sin säng när en igelkott dyker upp under täcket och ber henne följa med ner i en sagolik skogsvärld, där hon möter djur som råkat illa ut och behöver hennes hjälp.

 Här kunde man också klä på sig lite "grodkläder" och ta en selfie t.ex, berättar Åsa.

MÖRKERBOKEN
En tuff tjej som bor i skogen och ej är rädd för mörkret.


 Här kan man också sätta sig ner på dynor framför brasan och läsa en bok.

Illustratörerna och animatörerna och deras "husnummer" i BY är
1. Malin Ahlsved
2. Linda Bondestam
3. Lena Frölander-Ulf
4. Maija Hurme
5. Anna Härmälä
6. Veronica Lassenius
7. Åsa Lucander
8. Christel Rönns
9. Kasper Strömman


I dagarna har också meddelats att, Lena Frölander-Ulf´s bok "Jag, Fidel och Skogen är nominerade till  Finlandia Priset i barn- och ungdomslitteratur.
Bilderboken, " Djur som ingen sett" , illustrerad av Linda Bondestam och skriven av Ulf Stark, är nominerad till det svenska litteraturpriset Augustpriset, i kategorin Årets svenska barn-och ungdomsbok.


Så Välkomna att titta in i böckernas värld!

Här finns böcker att bläddra i och böcker att köpa.
Utställningen BY för barn och vuxna pågår från
4.11 2016- 12.2 2017

Plats.
Tobaksmagasinet i Jakobstad
Jakobsgatan 9
68600 JakobstadInga kommentarer: