söndag 27 november 2016

GAMLA DIREKTÖRSBOSTADEN

I onsdags var jag ju till Gamla Bryggeriet här i Jakobstad och fotograferade två hem. Tobias härliga lägenhet har ni redan fått ta del av och efter att ha fotograferat hans hem, gick vi ner för trapporna till den stora gamla direktörsbostaden. Där bor nämligen hans syster, Elisabeth.
Jag hade sett lägenheten för sådär 20 år sedan, då den var väldigt "trött"  och nedsliten, men alltid tyckt att den var väldigt speciell och nu fick jag stiga in i en helt underbart, vackert och smakfullt renoverad bostad. Dessa två syskon, Tobias och Elisabeth kan detta med att skapa helt ofattbart vackra hem.
Direktörsbostaden har från början varit dubbelt större och är idag uppdelad i två skilda lokaler, men 140 kvadratmeter är ingen liten lägenhet. Här finns svängrum, som minsann  räcker till och som är fördelat på 5 rum och kök, bastu, badrum och gästtoalett.

 Man kommer in i lägenheten till en väldigt mysig gästentré. De gamla stenväggarna är framtagna i öppningen och ett vackert nytt stensatt golv, som matchar så bra.

Vacker liten fönsternisch i entrén.

Från entrén stiger man genast in i det stora köket, som har en lantlig charm. Där som takbalken finns, var det tidigare en vägg och bakom väggen en lång serveringsgång till salen. Väggen måste, pga skada tas ner vid grundrenoveringen och så beslöt Elisabeth och hennes man, att istället göra ett vitrinskåp och ett mera öppet koncept. Det tycker jag var ett väldigt bra beslut, för nu kan man komma in till salen direkt från köket. Förut var köket lite avskilt från resten av lägenheten. Nu öppnar sig istället vackra glas pardörrar in till stora salen.


 Elisabeth Nygård, berättar att det var hösten 2014 som de köpte direktörsbostaden.
Jag och Elisabeth har också blivit bekanta med varandra från den tiden då jag hade min Antikbutik, som hon också besökte nu och då. "Du känner säkert igen en del saker", sade hon...och jo visst gjorde jag det...och svarade skrattande " Jag ser ju, att prylarna fått ett gott hem"

 En del av den gamla srveringsgången, är en hall till sovrummena.

 Sovrummet är vackert inrett med antika möbler. Väggarna tapetserade med vackra romantiska tapeter och fönsterväggen är som en fondvägg.

 En härlig gammal katt, låg och spann i sängen...och minns jag ej fel, så var den 17 år.


Månskenslampa

Stora salen.
Så vacker, så harmoniska färger och den ljusa, svagt mintgröna färgen på väggarna var så fin.
Salen är egentligen i två delar. Stora fönster gör att den till och med en mulen novemberdag känns ljus. Fönsternischen här, hade från början varit Elisabeths favorit och där hade hon ställt vackra iögonfallande saker. Andra delen av stora salen.

Johann Sebastian Bach


Vacker pidestal

I ett hörn i salen har i tiden funnits kakelugn, som tyvärr för många år sedan rivits bort. Elisabeth hade det på sin önskelista, att få insatt en gammaldags kakelugn i framtiden...men denna el öppnaspisen med gammal pigtittare ovanpå tycker jag att passade riktigt fint in i rummet.

Från stora salen gick man in i biblioteket/gästrummet.

 Skrivbordet med utsikt över Gamla Hamn viken. Från detta rum gick man också ut till en liten balkong. Den stora balkongen och trappa ner till trädgården finns i salen.

 Art Deco tavla

 Badrummet, "En Suite", som  det heter...dvs man går in till badrummet  från sovrummet/sovrummen.  Vackert med fönsternischen i badrummet och att tända kandelabern och ta ett bad. Bastun hade alldeles i dagarna blivit klar.

Avslutar med en fin bild på kissekatten.
Jag är så tacksam för att jag fick komma och se och fotografera dessa två underbara hem.
Elisabeths hem är helt magiskt vackert! Ljuvt och romantiskt! Två hem som lyfter upp det Gamla Bryggeriet!
Tack än en gång!

Kram fr Janet


Ni som läser och följer min blogg...kanske just du har ett speciellt, orginellt, mysigt ...eller annorlunda hem. Gillar att inreda, fixa och greja....och vill dela med dig åt läsarna. Kontakta gärna mig, så kommer jag och gör ett reportage.
Email
info@mandm.fi

Inga kommentarer: