torsdag 24 november 2016

LÄGENHET MED SLOTTSKÄNSLA

Då jag öppnade dörren till denna 2-rummare här i Jakobstad, så var känslan just den, att jag steg in i ett litet slott. Denna helt underbara lägenhet finns i det så kallade "Bryggeriet". Huvudbyggnaden är byggd på ca 1855 och tillbyggd ca 1870. För ett antal år sedan började hela Bryggeriets många bostäder renoveras och år 2009 köpte Tobias sin lägenhet här.
Huset var ingalunda obekant för honom, eftersom han fler år jobbat i Jakob Kindergarden, som på den tiden hade sina utrymmen i Bryggeriet.
Tobias berättar, att lägenhet var mera i modernstil, då han köpte den, men har under ett antal år både grund och ytrenoverat, så att den nu har en mera klassisk och gammaldags charm. Precis så som jag tycker att den skall vara i ett så här gammalt hus.
 Direkt då du kommer in i  vardagsrummet, som jag egentligen tycker att det är fel att kalla det....vill hellre kalla det för salongen, så möts man av en vacker stor kristallkrona. Salongen är inredd med bl.a chippendale möbler. Tobias Sundqvist och jag är bekanta från tiden då jag hade Antikbutik, som han besökte nu och då. Han har varit mångårig kund inom både antik handeln och second hand butiker. Han har många gånger berättat för mig huru han renoverat, gjort om möbler och om man skulle veta  huru de vackra tavelramarna är gjorda, golvlampor, kinesiska vaser osv....så lämnar man med munnen på vid gavel. Det är faktiskt helt otroligt vilka ideer han har och huru han kan, från enkla saker, skapa något som ser ut som om det vore inhandlat på  Sotheby's Auktionshus....och det är ju helt fantastiskt, att man tar till vara från second hand, gör om det, till det som man själv vill ha, då det  inte går att köpa i en små stad.
 Matplatsen i salongen.

 Vackra saker, som gammal byst och jordglob på ett bokskåp.En fondvägg i spegel, har Tobias gjort och den ger en enorm rymd åt lägenheten. Då man ser takkronan som glittrar i spegeln, och möblerna, så får man en känsla av en stor sal. Lägenheten har dessutom 3,40 meter  i takhöjd.

Köksinredning med de speciella handtagen, har Tobias snickrat själv.


Från salen och matplatsen, trappar man ner några steg och kliver in i sovrummet.

Sovrummet känns egentligen som 3 rum...eller 4 kanske. Kontor, Bibliotek och TV rums känsla.


Sovrummet har en varm röd färg på väggarna och en stor vacker tavla, dras uppmärksamheten genast till.Vackra gardinuppsättningar och vacker gipsbyst/figurin i fönstret.Takkrona med röda lampskärmarTV,n hade Tobias gjort om, så att den passar bättre in med gammal inredning. Det var nog den snyggaste TV,n jag sett!
Salongen sett från sovrummet. På sidorna i den lilla trappan ner till sovrummet, finns vackra lampetter som lyser upp.
I hela lägenheten finns många vackra tavlor med tavellampor och det ger ett väldigt vackert och varmt sken.

 Här ser man tydligt huru spegeln gör, att det blir som en illusion...en kristallkrona, blir till två och detta är nog ett väldigt fiffigt sätt, att få en 56 kvadratmeters lägenhet, att se stor och rymlig ut.
Men fast Tobias har mycket möbler, prydnadssaker osv. så får man aldrig en känsla av att det är trångt där. Man märker att allting är välplanerat och genomtänkt, vilket också gör att det blir så enormt smakfult.
Innan vi gick ner till Tobias syster, som bor i den stora gamla direktörsbostaden, sade jag. " Du är nog i  fel branch, då du jobbar med barn" :) " Du borde definitivt jobba som inredningsarkitekt" och så är det! Jag har sett hans tidigare hem och  de var också något utöver det vanliga!

Det gamla Bryggeriet är ett helt fantastiskt hus! Om några dagar, får ni kika in till den stora direktörsbostaden...en helt underbar lägenhet på 140 kvadrat meter.

Ha det bra!
Kram fr Janet

Inga kommentarer: