måndag 8 maj 2017

KALAS OCH SCHAWARMA RECEPT

Ja nu har vi kalasat igen en gång...man blev liksom ett år äldre i veckan. Egentligen har jag väl aldrig riktigt firat mig själv, inte sedan småbarnstiden, för jag tyckte man hade fullt upp med alla barnkalas, filmkvällar, myskvällar, övernattningskompisar osv...så då man själv fyllde år, så ville man bara ta det lugnt. Men tårta har vi alltid haft.
Presenter har jag fått...blommor, bodylotions, duschkrämer, te, vitaminer, servetter och en vacker festklänning. Så man har minsann blivit bortskämd.


Hittade för en tid sedan i en liten butik, som nyss öppnat i vår stad, schawarma krydda. Den kryddan har vi minsann sökt med ljus och lykta efter i flere år, men den har varit omöjlig att få tag i.
Många av er läsare har frågat efter receptet, så här kommer det. En starkkryddad, jättegod maträtt, som är enkel att göra.
Vi var 8 personer som åt och till det hade jag följande ingredienser och mängder:
Man kryddar köttet ca 1 dygn före tillredning.
Drygt 2 kg kassler, som strimlas i långa tunna bitar, ca 1cm x 4-5 cm.

1 påse schawarma krydd. Använd halva kryddpåsen, drygt och tillsätt salt och ngr matskedar matolja, som knådas in i köttet. "Packa ihop" köttet i en bunk och sätt en tallrik, som tygnd ovanpå och låt stå i kylskåp ett dygn, Andra halvan av kryddpåsen använder man att krydda med, då man steker köttet.

Stek köttet knaprigt och eftersom det är en stor mängd kött, så bör man steka i flere omgångar, så att det inte börjar koka. Stek i matolja.

           ZIGEUNER SAUCE :
           2 burkar krossade ekologiska tomater
           1- 1,5 dl ketchup
           1-2 gula lökar, finhackas
           1-2 kryddgurkor, finhackas
            krydda med, salt, aromsalt, vitpeppar, cayenne peppar, sambal oelek.

            VITLÖKS SÅS
             3 gräddfil
             2 -3 dl majonäs
             1 hel vitlök (ca 10 klyftor) pressas
             aromat/aromsalt
             tunna ut vitlökssåsen med lite vatten, rör om noggrannt hela tiden, så att den ej skär sig.

SCHAWARMAKÖTTET, som blir så mört av kryddblandningen.
Schawarma serveras med kokt ris och såserna skall vara kalla. Såserna sätter man ovanpå riset och köttet.
Serveras med en fräsch sallad.
Bered er på att dricka mycket, för det är minsann sting i denna rätt.
Kan berätta, att första gången jag åt denna rätt, så satte den igång förlossningsarbetet och jag fick åka till BB :) :)


Olivia, pustar ut, efter 4 timmars promenad i skog och mark....

       ...med Robin...
                         Vincent
  Hela gänget...och jo, kameran fel inställd, därför lite mörkt foto..


  Glada Lilja, som kan äta själv, men det mesta av måltiden var nog på golvet :)


   Tårtorna, glutenfritt och laktosfritt.

  Lilltösen växer och växer


...och skrattar och jollrar..

En trevlig helg har det varit...och så uppvaktad som man blivit, så kunde man tro att man fyllde minst 50...men dit är det väl en bit ännu ;) eller... Man är så gammal, så man tappat räkningen, nästan...

Ha en fin ny vecka, alla läsare!

Kram fr Janet

Inga kommentarer: