tisdag 6 augusti 2013

SKÖRDETID

Helt plötsligt hade körsbären blivit så mogna, att de nästan är övermogna, så bara att ställa sig i trädet och plocka, så långt armarna når....och det kommer en hel del från de två körsbärsträd, som finns på vår gård. Men, men...nu borde jag få hem sonen, som är nästan 190 cm lång, för att nå riktigt högt upp i trädet, där förståss de flesta bären finns.
 Så har jag funderat på, vad jag skall göra av bären. Brukar frysa ner, för att sedan göra körsbärskräm på dem och har även gjort körsbärsmarmelad, men då ingen i vår familj är något "fan" av efterrätter...så få se vad det blir.
Kollade även recept på körsbärslikör och det tror jag att jag skall test, eftersom det även innehöl kanel. Kan bli en god dessert dryck vid juletider....och bären som man gjort likören på, skall man naturligtvis inte kasta...och inte heller äta upp alla på samma gång, för då kan det gå, som i Katthult, hos Emil i Lönneberga. Men i körsbärslikörreceptet stod det att bären som legat i alkohollagen skall man spara, för de är goda att sätta på en glassportion...


Åppelskörden, läste jag på dagstidningen, att kommer att bli mindre än vanligt i år...ja inte på våran gård! Här dinglar äppelträdsgrenarna ner till marken av alla äppel som de skall bära....och gräsmattan är redan full av fallfrukt...bara att hugga i....men så är jag ju ingen äppelätare heller och en av döttrarna har en 6:a (högsta) på allergi mot äppel, så vi brukar lite akta oss för dem.
Dottern kan dock äta äppel tillredda i ugnen, men råpressad saft...det går inte alls.
Har ni något bra tips/recept på vad man kan göra av äpplen, så mottages de med tacksamhet :)

Kram fr Janet

2 kommentarer:

gerd sa...

Hej! Vi hade också körsbärsträd tidigare och då gjorde jag saft blandat med andra bär och det blev jättegott. Får också bra äppelskörd i år, gör äppelmos(vi sätter på morgongröten)och det blir också god saft av äpplena!!

janets home & decoration sa...

Tack för tipset med körsbär kombinerat med andra bär, Gerd. Tänkte också på äppelmos, för det är gott på plättar också...och tror jag sakll försöka köra äpplena i saftcentrifugen och se hur det blir :)
Kram Janet