måndag 22 augusti 2016

HEMMA HOS MARIA OCH JORMA I VILLA UNO

I dag blev det eftermiddagskaffe hos Maria och Jorma. Maria hade dessutom fyllt år för en liten tid sedan, så jag ville ju gärna uppvakta henne, eftersom hon var bortrest just då. Vi har känt varandra ända sedan våra flickor gick i dagklubben, sådär i 17 år kanske. Då bodde vi närmare varandra, bara ngr hundra meter ifrån varann. Redan på den tiden hade de ett väldigt speciellt hus, som de renoverat...ett hus med roliga speciella lösningar. För det kan Maria och Jorma, hitta på saker att inreda med, som inte andra har. Maria är en konstnärsmänniska och det märker man direkt, då man stiger in i deras hem!

 Om mannen i huset är linjemontör, så har man naturligtvis en elstolpe i hallen. Bor man i Kråkholmen, så sitter det förstås en kråka på den elstolpen! Väntade sig nästan att den skulle "kraxa till", då man steg in genom ytterdörren :)
Både Maria och Jorma har jobbat på Energiverket, så då blev hallen tapetserad med en boktapet, dvs Jakobstads Energiverks 100 års historik. Man kan knappt slita sig från hallen över all intressant läsning!
 Här har jag inte satt in fotot upp och ner. I en annan liten genomgångs hall var taket målat i rutor. Häftigt!

 Matsalens taklampor skapade ett intressant skuggljus på kvällen.

 Runt matsalsbordet fanns plats för 12 personer.


Härlig tavla, målad av Maria.

Små lyktor placerade över den öppna spisen i vardagsrummet.

Mysvrå i vardagsrummet.

Stort härligt soffbord, i en annan del av vardagsrummet. Så tungt att knappt två karlar orkar lyfta det.

Golvljusstake i smidesjärn, som Marias pappa gjort.

Tesamovar, som vacker fönsterlampa

 Kärlskåp bredvid köket.

Köket


...och Maria själv

Detalj från sovrummet. Små stolar, som nattduksbord.

A Tribute to Johnny Depp, heter tavlan, som Maria målat. Den prydde väggen i ett av vardags/tv -rummen och hade gärna fått komma med mig hem. Vem gillar inte Johnny :)

Marias tillverkning, små trevliga kort. Helt handmålade...kan inte förstå att man får så små fina streck och linjer målade...

...och ngr andra tavlor i hennes atelje´

Vardagsrummet på terassen. Här sitter vi för det mesta och njuter, sa Maria. Ja det kan jag tänka mig. Idag råkade det vara en regndag...igen. Deras lummiga härliga trädgård, skulle naturligtvis kommit mera till sin rätt, att fotografera i grannväder...men nu är vi inte bortskämda med solskensdagar i Jakobstadstrakten...så då får man lov att fotografera, fastän det regnar...och det spöregnade!

Terassen är stor...i flere vinklar och avsatser.

Ett gammalt äppelträd har blivit ett träd för små lyktor. Kan tänka mig huru mysigt det lyser på sensommarkvällen.


Lövavgjutning i sement på grusgångarna


Växthuset, oasen, att bara sätta sig ner i och njuta.

Titta på alla stilleben, prylar och de 2 gamla härliga kyrkobänkarna från England.


Fårskinn i stolarna, som håller en varm på kvällen och vita filtar i en korg, bara att svepa in sig i.


 Maria och Jorma är suveräna på att skapa intressanta inredningdetaljer, möbler, växthus osv av återvunnet material. Göra lösningar av sådant som andra kanske inte tänker på, men så har de ju renoverat och fixat flere bostäder.
Ett mysigt, varmt och speciellt hem...och som Maria sade...det är långt ifrån färdigt. Egentligen är de mitt uppe i renoveringen. Fast jag tyckte att det såg så färdigt ut...och vem märker om någon golvlist inte är på plats? Och det vet ju alla som renoverat...det kan dröja innan alla lister hittat sin plats.

Småningom blir det ett besök och fotografering hos ett annat intressant hem.

Kram fr Janet

Inga kommentarer: