onsdag 29 juni 2011

FARFARS HÖNSHUS I FISKARS BRUK

I detta lilla, men anrika bruk, Fiskars Bruk, föddes jag för ett antal år sedan. Eftersom jag bara var 2 år då vi flyttade till Jakobstad, så har jag inte ngt minne av det....men mina barndoms somrar hos farmor Lempi och farfar Gustaf, uppe på Skomakarbacken i Fiskars, de finns i gott minne. Likaså minns jag mina ridturer i bruket på "Tuittus" häst speciellt de ridturerna, då den skenade i väg längs åkanten.
Idag är ju Fiskars ett riktigt konstnärs samhälle, med högklassiga utställningar, som besöks av ett stort antal turister årligen.

Detta är en bild från klockstapeln och huvudgatan gm bruket. Bakom klockstapeln tornar sig flaggberget...men stigen upp dit gm lummig skog och frodiga ormbunkar, känner inte många till. Det gör jag, för det var en av favoritpromenaderna med farbror Nisse, då jag var liten flicka. Högt upp på Flaggberget, fanns en Scoutstuga och 2 st stora kanoner och man kunde se hela bruket nedanför sig.
I det gamla Wärdshuset har man avnjutit en och annan middag. Bakom Wärdshuset skymtar den gamla fina Biografbyggnaden. Det var i den som de första Antikmässorna hölls, de som nu senare blivit Billnäs Antikmarknad.
Stenhuset i Fiskars, hör till en av Finlands herrgårdar och i detta hus bodde Johan von Julin.
En bild från Åkerraden, där min pappa bodde som liten.


Vy från bruksdalen.
Här är min farfars hönshus....ombyggd av en arkitekt till bostad i dag. Jag har inte besökt hönshuset, sedan det blivit ombyggt, men minns väl var hönsena satt på pinnarna under de små fönstren. Jag var ofta med, då farfar skulle mata "tipporna", som han kallade dem...och det var lika roligt varje gång, att räkna äggena, som man plockade ur boet.

Bilderna från farfars växthus är tagna ur boken "Husdrömmar".
Den som inte besökt Fiskars bruk, gör det! Det känns inte, som om man vore i Finland, då man besöker bruket. Kuperat och otroligt vacker. 10 km fr Fiskars, ligger Billnäs bruk och ca 20 km från Billnäs finns Svartå bruk med Svartå Slott. En övernattning där i Merlins Torn vid ån är inte helt fel. Det finns mycket att se i dessa trakter, det räcker faktiskt till flere dagars utflyktsmål...så det finns faktiskt en hel del sevärdheter också i vårt lilla land.

Kram fr Janet

Inga kommentarer: