söndag 7 augusti 2011

BOSTADSMÄSSAN I KARLEBY

Denna söndag fick vi äntligen tid att besöka Bostadsmässan i vår grannstad, Kokkola, eller Karleby, som den ju heter på svenska. Det blev en 7 timmars vandring på mässområdet och ca 800 foton tagna, med såväl min som Karis kamera. Ett av husen som jag tyckte var absolut ett av de finaste var detta, som ägs av Tony Storbacka och Lillemor Wallenius- Storbacka. Huset var 8 rum + kök, strandbastu + bilgarage och en bostadsyta på 220 kvm. Kostnaderna låg på ca 550.000 €.
Eftersom jag har många läsare från våra grannländer och även USA, Kanada mm. så kommer jag att göra en del blogginlägg från Finlands Bostadsmässa framöver, så att också ni kan ta del av, det som vi Finländare, som tycker om inredning, väntar på varje år.

Framsidan av huset. Det kanske inte tilltalade mig så mycket, men däremot den vackra insidan, som var ljust, smakfullt och behagligt inrett.Stora glaspartier mot havet...vem skulle inte vilja njuta av denna utsikt, till morgon kaffet?


Vardagsrum och matsal...ljust vitt med inslag av rubustare trä möbler.


Det som var övervägande med alla mässhus, var att trapporna till övervåningen gav nästan en klaustrofobisk känsla. Kan i mitt liv inte förstå, varför man bygger stora fina hus och så är trappan som en smal tarm, med en omöjlighet att få möbler uppför till andra våningen. Ett stort plus för detta hus, var att trappan var rejäl och luftig.
Utsikt över vardagsrum och matsal från trappan.

Övervåningen hade ett verkligt luftigt allrum...med utsikt långt utöver havet...underbart!


Bild från övervåningens toalett.
Övervåningen hade från allrummet en långsmal gång och på ena långsidan var alla sovrummen i rad. Alla sovrummen hade dörr ut till en gemensam stor balkong, som vette mot havet.
Inne i huset fanns ingen bastu...dock badrum och gym.
Bastun var placerat i ett sött badhus nere vid stranden, bara ngr meter från huvudbyggnaden. Allting "bands ihop" med ett stort däck.

Del av omklädningsrummet, som hade glas skjutdörrar.

Bastu och duschrum.

Huset från baksidan...eller kanske var det framsidan? Det beror ju på om man kommer till huset i båt, från havssidan.


Överlag tyckte jag, att husena var väldigt spartanskt och opersonligt inredda...och som vi brukar säga, att skulle man släppa lös en blind häst, så inte skulle den skada sig. De flesta inredningarna gick i samma stil och den där riktigt varma ombonade känslan infann sig inte riktigt i ngt av husen.
Detta hus var dock stilrent och skall ha ett plus, för att inredaren gjort ett bra val för huset, då det inretts.
Men visst fanns det en del trevliga lösningar...och mera om det i kommande blogg inlägg.

Skall avsluta dagen med fotbad och stimulerande fotkräm...för mina fötter, de kan jag säga värker rejält!

Kram fr Janet

2 kommentarer:

osirisguitar sa...

Hmm, för €550 000 får man ett ok hus på kanske 120 kvadrat i närförort till Stockholm :-)

janets home & decoration sa...

Jo, priserna är lite annorlunda i Stockholm, än här. Denna prislapp var dock kostnaderna för tillverkningen av detta hus...antar, att prislappen är betydligt högre än så om det skulle komma ut på marknaden till försäljning :)