fredag 28 januari 2011

EKO HERRGÅRD I HARTOLA

På Echo Herrgård, i Gustav Adolfs bodde släkten von Gertten. Gustav Adolf, numera Hartola är beläget i landskapet Päijänne-Tavastland. Orten grundades i slutet av 1700-talet och fick sitt namn av Sveriges dåvarande kronprins Gustav Adolf, som senare blev kung Gustav IV Adolf och vilken även blev Finland siste regent. Släkten Gertten var en tysk släkt, som blivit adlad år
1663. Slätmedlemmarna skriver sig von Gerdten och Gertten. Idag heter herrgården Eko och Itä-Hämeen Opisto är beläget där och i stallsbyggnaderna finns Restaurang och Hotell.

I tiden har det alltsom altt funnits 8 herrgårdar i Hartola.


I gårkväll, besökte jag ett hem, där frun i huset är en av ättlingarna till släkten von Gertten, från Echo Herrgård. Eftersom jag ofta sett dessa skatter, så tänker man inte på dem, men igår beslöt vi att fotografera en del av dem.
Detta dryckeshorn är ett Stockholmsarbete med silverbeslag fr 1864 F.Lundmark-Lönngren och har tillhört Otto von Gertten.


En del av en rysk matservis 1860-talet, som i tiden varit för 60 personer, men tyvärr delats på.
Tänk vilka middagar som avnjutits på detta porslin.
Tekopp, rysk ca 1870-talet.

En magnifik österrikisk ljuskrona, som inhandlats 1883. Av ljuskronan är 70 cm nerpackad, p.g.a att den fodrar en takhöjd på 3-4 meter. Nuvarande längd är ca 120 cm. Till Finland inhandlades 2 st av dess ljuskronor och den andra finns på Jakobssons Museum, Ett Hem, i Åbo.

Porträtt på von Gertten ättlingar, samt lampetter från Echo Herrgård.
Sengustaviansk spegel och konsollbord.


Denna Karl Johan soffa, är dock inte från Echo gård, utan inhandlad från min antikbutik, Skutnäsborgs Antik.

Det är så trevligt, att komma in till ett hem, där man med omsorg tagit hand om ett kultur arv på detta sätt, där kloka förfäder skrivit lappar och historia om objektet, så att eftervärden får information om föremålen. Så kom ihåg, skriv lappar och berätta av vem ni ärft, eller var ni köpt era saker, för annars går så mycket historia i spillo.

Detta är bara en bråkdel av klenoderna...och bara en kort historia, men vi skall hoppas, att det blir flere tillfällen för fotografering av dem...och det blir det säkert!

Kram fr Janet

Inga kommentarer: